B2
Taike
Conikuvat
Tampere

Näyttelyt muualla ja ennen Kupliita

Heinari 1951–2022 – Heikki-Pekka Miettisen muistonäyttely

Heikki-Pekka Miettisen omakuva

Kuva näyttelystä

Tamperelainen Heikki-Pekka “Heinari” Miettinen tunnettiin erityisesti huumorilehti Pahkasian ja opiskelijalehti Aviisin piirtäjänä. Sarjakuvista tunnetuimmat ovat Pahkeinen ja Miihkali, joista on ilmestynyt myös kokoelmakirjat. Vuoden 2022 lopulla menehtyneen Miettisen muistonäyttelyssä on esillä alkuperäispiirroksia ja printtejä.

Suuri persoona ansaitsee myös toisen näyttelyn: Pispalan kirjastossa (Pispalan valtatie 21) on esillä oma näyttely Heikki-Pekka Miettisen ystävilleen tekemistä piirroksista. Näyttely on auki 31.3.2023 saakka arkipäivisin klo 11-18.

Näyttelyt Tampere-talossa

Kunniavierasnäyttely: Kamala luonto

Kamala Luonto -sarjakuva-albumin kansi

Tampere Kupliin kunniavieraat Marja Lappalainen ja Jarkko Vehniäinen ovat Kamala luonto -sarjakuvan tekijät, ja myös Kupliin festivaalijuliste ja tämän lehden kansikuva ovat heidän työtään. Kunniavierasnäyttelyssä on esillä suositun sarjakuvan alkuperäispiirroksia.

Puupäähattu 50 vuotta

Kuva: Kalervo Pulkkinen

Suomen sarjakuvaseura on myöntänyt Puupäähattu-palkintoa vuodesta 1972 lähtien. Palkinnon ovat ehtineet saada kymmenet hyvin erilaiset tekijät Tove ja Lars Janssonista Matti Hagelbergiin ja Hanneriina Moisseisesta Tarmo Koivistoon. Sen vaiheissa kuvastuu suomalaisen sarjakuvan pitkä kehityskaari.

Sarjakuvamuseo ry on toteuttanut palkinnon 50-vuotista historiaa esittelevän kiertonäyttelyn.

Sarjakuva ja exlibris

Kuvia näyttelyssä esillä olevista Exlibriksistä

Ennen Kupliita 25.3.2023 saakka Exlibris-näyttely on esillä Tampereen yliopiston päärakennuksen 2. kerroksen aulassa.

Kirjanystävä merkitsee yleensä kirjan omakseen, ja tavallisesti jo heti sen saatuaan. Kaunein tapa on tehdä se henkilökohtaisella exlibriksellä.

Exlibris on pienehko paperille painettu merkki, johon sanojen ex libris jälkeen on kirjoitettu omistajansa nimi. Parhaimmillaan exlibris on pienikokoinen taideteos, johon kuvataiteen keinoin on muotoiltu kertomus omistajastaan. Exlibris voi kertoa harrastuksista, mieltymyksistä, luonteesta, työstä, elämanvaiheista, koti- tai synnyinpaikasta tai joistain muista, omistajalleen tärkeista asioista.

Suomessa tunnetaan n. 27 000 painettua exlibristä niiden liki 250-vuotisen historian ajalta.

Tähän näyttelyyn on koottu otos suomalaisten sarjakuvien kanssa toimivien henkilöiden exlibriksiä. Mukana on erityisesti Suomen sarja- kuvaseuran vuotuisella palkinnolla Puupäähatulla palkittujen piirtäjien tekemiä exlibriksiä. Mukana on muidenkin sarjakuvia piirtäneiden sekä Suomen sarjakuvaseuran nimeämien sarjakuvaneuvosten exlibriksiä.

Näyttelyn on koonnut Suomen Exlibrisyhdistys yhteistyössä Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin kanssa Erkki Tuomisen nimikkokokoelman pohjalta.

Rauhan kuvitelmia – sodanvastaista sarjakuvaa

Ei sodalle

Ukrainalaistaustainen, Yhdysvalloissa asuva taiteilija ja tutkija Julia Aleksejeva valaisee sarjakuvassaan Ukrainan sodan taustoja ja seurauksia. Darja Apahontšitš ja Lilija Matvejeva ovat venäläisiä taiteilijoita, jotka asuvat tällä hetkellä maanpaossa Tbilisissä ja Berliinissä. Apahontšitš on venäjällä listattu ulkomaiseksi media-agentiksi. Heidän teoksissaan näkyy voimakkaana sodan aiheuttama suru, mutta myös toiveet toisenlaisesta maailmasta ilman sotaa.

Mukana on myös moskovalaisen Vicious Membrane -studion taiteilijat Neonlucifer ja Igor Bogdanov, joille näyttely antaa tilaisuuden sodanvastaisten näkemysten ilmaisuun, joka ei ole enää mahdollista Venäjällä. Heidän teoksensa käsittelevät sotaa fantasian ja scifin keinoin.

Näyttely osoittaa tukensa niin ukrainalaistaiteilijoille kuin venäläisille sodanvastaisille äänille. Näyttelykiertueen jälkeen näyttelyssä esillä olleet printit myydään ja tuotto lähetetään lyhentämättömänä humanitaarisena apuna Ukrainaan. Tarkemmasta lahjoituskohteesta ja myynnin järjestelyistä ilmoitetaan myöhemmin.

Näyttelyn ovat ideoineet ja koonneet sarjakuvataiteilija Sanna Hukkanen ja tuottaja Kerttu Matinpuro, joilla on molemmilla taustaa rauhanliikkeessä sekä kokemusta kulttuuriyhteistyöstä Venäjällä. Näyttelyn kuraattoreiden ahdistuksesta ja voimattomuuden tunteesta syntyi toive tilasta, jossa voisi rakentaa vihan sijaan ymmärrystä nyt, kun maailma tuntuu nyrjähtäneen hallitsemattomasti kohti väkivaltaista kaaosta. Vaikeina aikoina tarvitaan uutisten lukemisen rinnalle myös muunlaisia tapoja käsitellä maailman tapahtumia. Taiteella on mahdollisuus tarjota sellaisia.

Näyttely on järjestetty yhteistyössä Suomi-Venäjä-seuran, Maailman sarjakuvat ry:n ja Suomen Rauhanpuolustajien kanssa.

Rauhan kuvitelmia -näyttelyn kokoaja Sanna Hukkanen ja venäläis-korealainen taiteilija Kim Elvira esittelevät näyttelyn Sopraano-salin aulassa lauantaina 25.3. klo 11.00.

Tiia Salmelin: Kuolleet puutarhat

Kuva näyttelystä

Näyttelyssä esillä Tiia Salmelinin Kuolleet puutarhat -fantasiasarjaan liittyviä kuvituksia ja näiden lisäksi valikoituja näytesivuja sarjan albumeista Unten kaupunki (Pokuto, 2021) ja Painajaisen varjo (Pokuto, 2022).