Taike
B2
Tampere
Conikuvat

Kunniavieraat Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen

Jarkko Vehniäinen (s. 1973) ja Marja Lappalainen (s. 1980) ovat Helsingissä asuva sarjakuvantekijäpari. He tekevät yhdessä päivittäin ilmestyvää Kamala luonto -sarjakuvaa. Lappalainen ideoi, käsikirjoitus tapahtuu tiimityönä ja piirrosjälki on Vehniäisen käsialaa. Pariskunta tekee yhdessä myös mainoskuvituksia sekä -sarjakuvia. Uusin aluevaltaus on lastenkirjat.

Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen

Jarkko Vehniäisen vuonna 2002 luoma Kamala luonto -sarjakuva on tuttu metsäneläimistä, jotka analysoivat maailmaa ja pohtivat elämän monimutkaisia kiemuroita mustanpuhuvan huumorin keinoin. Marja Lappalainen ryhtyi käsikirjoittamaan sarjakuvaa vuonna 2016. Yhteistyön myötä sarjan aihepiirit ovat laajentuneet, eläinten persoonat ovat kehittyneet ja sarja on saanut lisää hahmoja.

Molempien tekijöiden sarjakuvaharrastus on alkanut jo lapsena, ja kummankin ehdoton suosikkisarjakuva on Asterix. Molemmat ovat piirtäneet lapsuudesta asti. Vehniäinen on piirtänyt työkseen koko ikänsä, Lappalainen päätyi luovalle alalle vasta muiden ammattien kautta.

Kamalaa luontoa julkaisee parikymmentä sanomalehteä ympäri Suomen, kuten esimerkiksi Helsingin Sanomat, Aamulehti, Turun Sanomat, Iltalehti, Kaleva, Hämeen Sanomat ja Maaseudun tulevaisuus. Sarjakuvaa julkaistaan myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, yhdessä lehdessä kussakin maassa. Lisäksi Vehniäisen piirrosjälkeä on ollut mahdollista nähdä muun muassa Suosikissa julkimosarjakuvien muodossa.

Jarkko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen ohjelma Kupliissa

Lauantai 25.3.

Kunniavieras Søren Glosimodt Mosdal

Søren on syntynyt 1972 Nairobissa Keniassa ja hän asuu tätä nykyään Kööpenhaminassa. Viimeiset 20 vuotta hän on työskennellyt sarjakuvataiteilijana ja kuvittajana useille kustantajille sekä Tanskassa että muualla (erityisesti Ranskassa). Häntä ovat töitään on nähty myös useissa tanskalaisissa sanoma- ja aikakauslehdissä.

Søren Glosimodt Mosdal

Sørenin sarjakuvia on 2000 luvulla julkaistu monilukuisissa antologioissa sekä Tanskassa että muualla maailmassa. Useat teoksista ovat syntyneet yhteistyössä kaksikirjoittaja Jacob Ørstedin kanssa.

Søren Mosdalin uusimpia teoksia ovat

Nastrand - Vainajien ranta (Zum Teufel, 2022) on tanskalaisen Søren Mosdalin ensimmäinen suomeksi julkaistu sarjakuvakirja. Se on vauhdikasta ja groteskilla huumorilla varustettua viikinkikauhua. Tarinan pohjana on tuhat vuotta vanha runo Völuspá, ”Näkijättären ennustus”. Se tunnetaan tärkeänä osana Eddaa, skandinaavista muinaistarujen kokoelmaa.

Deirdre ja hänen herransa Thorkel heräävät Nastrandilla, vainajien rannalla... Siellä kuolleet voivat peseytyä sen sijaan, että päätyisivät Valhallaan. Deirdre ja Thorkel kamppailevat selviytyäkseen ja ymmärtääkseen tuntematonta. Kuolema on ja tulee aina olemaan tuntematon määränpää.

Søren Mosdalin ohjelma Kupliissa

Sunnuntai 26.3.